Jak správně nachystat tiskové podklady

Při chystání grafických podkladů pro tisk je potřeba dodržet určitá pravidla, aby výsledek dopadl dobře. I když na první pohled vše vypadá v pořádku, výsledek může být jiný. Nejvíce chyb se naši zákazníci dopouští pokud si vše vytvořili a nevyužili pro tuto činnost našich služeb nebo služeb profesionálního grafického studia.

Zde je soupis těch nejvíce se opakujících se chyb:
  • Chybí 2 mm okraj (spad nebo přesah) na každé straně (jedná se o nejčastější a nejzávažnější chybu)
    Návrh dokumentu je nutné udělat 2 mm z každé strany větší (např. klasická vizitka rozměru 9x5 cm bude mít 9,4x5,4 cm), v tomto prostoru však nesmí být žádný text nebo informace, která má po vytištění zůstat, protože se po tisku odřízne a tím se např. vizitce opět "vrátí" rozměr 9x5 cm. V této části bude tedy pouze pozadí (barva, pruh, přechod, obrázek, ...). Více na obrázku níže.
  • Špatná barevnost - barvy RGB místo CMYK
    Všechny obrázky i texty je nutné převést do barevnosti CMYK. Pokud bude nastavena RGB (která je určená pouze pro zobrazování na monitorech) budou barvy po vytištění odlišné od půvoedního záměru autora grafiky.
  • Písma jsou vložena jako písma, nikoliv jako objekty
    Všechna písma je potřeba převést na objekty, protože v tisku se může písmo špatně načíst a dokument pak bude vytištěn buď jiným písmem a nebo mohou chybět písma z diakritikou, či se nahradit nečitelným znakem.
  • Příliš malé rozlišení
    Musíme dbát na to, aby obrázky, logo, pozadí a všechny další grafické prvky měly rozlišení 300dpi. Bude-li rozlišení nižší nebude tisk kvalitní a obrázky i texty budou rozmazané nebo kostrbaté. Zakázka tím pádem bude škaredá a nepoužitelná.
UKÁZKA OŘEZU DOKUMENTU


Na prvním obrázku je černou čárou znázorněn okraj dokumentu (dejme tomu 10x10 cm), modré pozadí však zasahuje mimo tento dokument (pozadí má tedy rozměr 10,4x10,4 cm).

Na druhém obrázku je "tiskové PDF", tedy dokument z kterého se již tiske, čárkou je opět naznačen ořez. Tento dokument má finální rozměr 10,4x10,4 cm.

Na posledním obrázku jsou již hotové letáky. Letáky se vytiskly ve velikosti 10,4x10,4 cm a ořízly na rozměr výsledný 10x10 cm (z každé strany se tedy 2 mm uřízlo pryč)

V případě, že si nebudete vědět rady s přípravou tiskovin, rádi Vám poradíme a pomůžeme, aby Vaše "dílo" dosáhlo co nejvyšší kvality. Raději se nás zeptejte jak na to, protože i spousta grafických studií nám posílají chybné podklady.

Nevíte si ani teď rady? Připravíme pro vás grafický návrh i včetně předtiskové přípravy - navštivte náš web www.bonamedia.cz - proto jsme tady.
Jak správně nachystat tiskové podklady Jak správně nachystat tiskové podklady Reviewed by BONA MEDIA on ledna 16, 2011 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.