Jak vytvořit správně tiskové PDF

Téměř každý grafik již někdy chystal podklady pro tisk, ale už né každý je umí správně připravit. V dnešním článku si probereme, jaké jsou způsoby vytvoření tiskového PDF. Proč nejsou všechny postupy správné, v čem se liší a proč někdy tisk vypadá jinak něž na obrazovce počítače.
 

Nejlepší způsob uložení

Jednoznačně nejrychlejší a nejméně komplikovaný postup je tisk do PDF buď přes virtuální PDF tiskárnu přímo od Adobe, která je součástí Adobe Acrobat Profesional (nikoliv Reader). Při ukládání je však potřeba vždy nastavit maximální kvalitu tisku, ideálně i převod všech barev do CMYK.

Druhá varianta je tisk do Postscript souboru (přípona .ps). Jedná se ve výsledku o stejný způsob vytvoření, jen se soubor PDF nevytváří přímo, ale uloží se jako soubor PS. Poté se pomocí nástroje Acrobat Distiller převede do tiskového PDF. Tato druhá metoda je sice složitější, ale vždy na 100% správná.

Pokud vytváříte tiskové PDF nějak jinak, např. přes přímé uložení jako soubor PDF mohou v něm být zbytečné vrstvy navíc nebo chyby, které budou v tisku vidět. Ze zkušeností mohu říct, že i program Adobe Illustrator i Corel Draw nejsou schopné přímým uložením nebo exportem do PDF zaručit správný a korektní výsledek.


Jak poznáme chyby

Zcela jednoznačně poznáme chybu, když se náš soubor špatně vytiskne. V případě, že jde třeba o 10 tisíc letáků je to docela problém. Další varianta je otevřít jej buď v Adobe Acrobat (nikoliv Acrobat Reader) a pomocí testovacích nástrojů vše otestovat. Jiný způsob je otevřít soubor PDF v programu Adobe Illustrator a ručně vše projít a zkontrolovat. Podezřelá nám může být i velikost souboru, kdy např. vizitka má 30 MB, leták A4 má 100 MB a podobně. Pokud máme tiskový soubor PDF připraven správně jeho velikost by neměla přesáhnout ve většině případů 20-30 MB i když se třeba jedná i o plakát velikosti A1.

Nevíte si rady?

Pokud si pořád nevíte rady, obraťte se na nás. Grafické podklady připravíme a vyrobíme. Nabídku služeb najdete na webu BONA MEDIA (www.bonamedia.cz).
Jak vytvořit správně tiskové PDF Jak vytvořit správně tiskové PDF Reviewed by BONA MEDIA on ledna 16, 2011 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.