Jak odstranit staré polepy z auta

Téměř každý polep na autě je někdy potřeba odstranit. Ať už z důvodu prodeje vozidla nebo změny či modernizace polepů. Jak nejlépe polep z auta odstranit? Co k tomu budete potřebovat?

Co budete potřebovat

  • horkovzdušná pistole (můžete použít i fén na vlasy)
  • odstraňovač lepidla (buď originál od výrobce polepů, ale můžete použít i technický benzín)
  • plastovou škrabku
  • vodu s Jarem


Jak polepy nejlépe odstranit

Nejlepší způsob je starý polep nahřát, fólie pak změkne, lepidlo povolí a jde to dobře dolů. Pokud jsou polepy hodně staré, budou se při odstraňování trhat nebo lámat po malinkých kouskách. Když fólii zahřejete, nebude se tolik trhat a půjde dolů lépe.


Nahřátou fólii si pak ideálně v rožku kousek odloupněte plastovou škrabou (případně i nehtem) a pak již rukou pomalu stahujte. Já používám škrabku přímo určenou na odstraňování polepů a vím, že nepoškrábe lak auta.



Jak auto po odstranění očistit

Na autě po odstranění polepů zůstane nějaké lepidlo. Pokud byly polepy provedené z kvalitní fólie, lepidla by mělo být minimum a nebo dokonce vůbec žádné. Jestli však někdo při výrobě a instalaci polepů šetřil a dát méně kvalitní nebo dokonce interiérovou fólii, může být na autě lepidla poměrně hodně a ve velké vrstvě. Lepidlo je nejlepší odstranit chemickou cestou a to buď odstraňovačem lepidla přímo od výrobce fólii nebo technickým benzínem případně ředidlem.


Výhoda originál odstraňovače je, že by neměl ublížit laku a dobře lepidlo čistí, ale je poměrně mastný. Po odstranění lepidla je tedy vhodné auto ještě umýt a odmastit. Při použití benzínu nebo ředidla tento problém odpadá, ale v případě nějak porušeného nebo staršího laku můžete lak ještě víc poškodit.

Po odstranění lepidla je ještě dobré auto umýt, osušit a podívat se, zda je všechno lepidlo pryč. Já na umytí používám vodu s Jarem, protože auto odmastí a očistí. Pokud by na autě nějaké lepidlo zůstalo, bude se na něj chytat prach a udělá špinavé černé fleky, které půjdou špatně umýt. Proto je potřeba staré lepidlo dokonale očistit, jinak ho budete muset znovu odstraňovat a se špínou a prachem to půjde výrazně hůř. Krom toho když budete čistit lepidlo s přilepeným prachem, můžete auto poškrábat.

Malý tip: při čištění si vezměte rukavice - zbytky lepidla se chytají na ruce a když se k tomu přidá mastný čistící prostředek, tak to vytvoří něco co z rukou budete špatně a dlouho umývat ;-) Já používám tyto gumové rukavice za pár korun.


Co když má lak pod polepy jinou barvu

Může se stát, že po odstranění polepů má lak pod polepy jinou barvu nebo jinak lesklý povrch. Lak schovaný pod fólii je totiž chráněný, není vybledlý a poškrábaný. Řešením je buď ruční rozleštění nějakou leštící pastou nebo si nechat celý lak na autě rozleštit u firmy, která se tímto zabývá. Určitě autu neuškodí, když se o něj postará někdo kdo tomu rozumí a uvidíte, že po rozlešetění laku bude auto vypadat o dost lépe :-)



Jak odstranit staré polepy z auta Jak odstranit staré polepy z auta Reviewed by BONA MEDIA on prosince 10, 2021 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.