K čemu slouží Photoshop

Program Adobe Photoshop ze zřejmě tak známý, že není potřeba si složitě vysvětlovat k čemu je a na co ho používat. Zkusíme si ale projít jeho základní vlastnosti, na co je vhodný, ale taky na co je lepší sáhnout po jiném programu.

Primárně je Photoshop určen k úpravě fotek, i když podle názvu by se někomu mohlo zdát, že jde o fotoobchod. Ve Photoshopu můžeme dělat opravdu hodně zajímavých věcí, mezi které patří zmíněná úprava fotografii, ale také tvorbu grafických návrhů webů nebo i tiskovin.

ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI:

ÚPRAVA FOTEK
Fotky je možné zvětšovat, ořezávat, měnit barvy, retušovat, vytvářet fotomontáže. Já nejčastěji používám úpravu barev, vyvážení barev, úpravu kontrastu a jasu. Dále pak retuše = mazání nevhodných objektů a lidí na fotkách. Pro úpravu fotek bych tento program rozhodně doporučil.

NÁVRHY WEBŮ
Pro vytvoření grafického návrhu webu používám výhradně Photoshop a po jiném programu bych dnes už zřejmě nesáhl. Nejčastěji využívám úpravu obrázků, vytváření efektů (přechody, stíny, průhlednosti) a celkového poskládání podoby webu. Zajímavá funkce je i Uložit pro web, kdy nám program sám uloží jednotlivé obrázky a prvky do samostatných souborů - odpadá tedy ruční řezání a ukládání. Na návrhy webů bych tedy Photoshop jednoznačně doporučil.

NÁVRHY TISKOVIN
Zde už je situace o něco složitější. Photoshop sice umí pracovat s objekty, vektory a vektorovým textem, ale není na tyto práce primárně určen. Návrh vizitky či letáku v něm sice zvládneme udělat, dle mého názoru se na tyto práce více hodí program Illustrator. Práce s vektory a korektní uložení do tiskového PDF je ve Photoshopu trošku problém. Ideální je připravit si obrázky, pozadí a grafiku, toto pak vložit do Illustratoru nebo InDesignu a teprve zde doplnit texty a udělat tiskový výstup.

ZPRACOVÁNÍ TIŠTĚNÝCH PUBLIKACÍ A BROŽUREK
Nebál bych se tvrdil, že na tyto práce je Photoshop v podstatě nevhodný. Nedokáže dobře pracovat s vektory ani s větším množstvím textu a už vůbec s více stránkovým dokumentem. Pro vytváření větších publikací a nebo brožurek je nejlepší použít program InDesign.
K čemu slouží Photoshop K čemu slouží Photoshop Reviewed by BONA MEDIA on června 25, 2012 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.