Jak na polepy vozidel

Vozidlo si můžete nechal polepit od zkušených firem a nebo to zkusit udělat sami. V tomto článku se dozvíte jak na to, co vše budete potřebovat, jak auto připravit a jak při lepení postupovat.

JAK VOZIDLO PŘIPRAVIT

Nejdůležitější je, aby polepované auto bylo čisté bez prachu a špíny, protože pokud se mezi nalepenou folii a karoserii vozu dostane prach, polep bude vrstvu prachu a drobných nečistot kopírovat. Kromě toho, že polep nebude vypadat hezky, nemusí ani tak dobře držet a po čase může odpadnout. Auto tedy vždy dokonale vyčistěte a vysušte. Nikdy před polepem váš vůz nevoskujte!

Správně připravené a očištěné vozidlo

V JAKÉM PROSTŘEDÍ LEPIT

Pro nejlepší instalaci polepů je optimální teplota 15-25 °C a polojasno. Pokud je teplota vyšší a nebo lepíte na přímém slunci, folie se bude příliš zahřívat a natahovat. Naopak při nízkých teplotách folie nebude držet, bude křehká a snadno ji přetrhnete. Lepení v dešti nebo při sněžení je nemožné.

Jak tedy lepit v zimních měsících?
Ideálně ve vyhřáté garáží a vozidlo po instalaci nechat několik hodin v teple, aby lepidlo na folii zaschlo a vytvrdlo. Pokud bude lepidlo schnout v zimně, tak místo zaschnutí zmrzne a polep pak nemusí dokonale držet.

CO BUDEME POTŘEBOVAT

  • stěrku pro vyhlazení polepů (bez ní se do lepení nepouštějte)
  • zalamovací nožík (občas je potřeba polep přiříznout nebo upravit)
  • rozprašovač s jarovou vodou (při lepení na mokro, viz. níže)
  • fén (při lepení namokro nebo tvarování polepů)
  • hadry (ty se hodí vždy)
Pomůcky pro lepení

LEPENÍ "NA SUCHO"

Lepení na sucho je vhodné pro menší polepy a nebo pro zkušenější "polepovače". Výhoda je, že polep okamžitě drží, naopak nevýhoda, že mohou vzniknout bublinky a pokud polep špatně na vozidlo nasadíte, tak už tam drží a je těžké ho opravit.

LEPENÍ "NA MOKRO"

Toto je vhodné pro větší polepy, výhoda je v tom, že polep na autě klouže a díky tomu ho můžete přesně vyladit na požadované místo. Další výhoda je v tom, že při vytlačení vody se vytlačí i vzduch a na polepu nevzniknou bublinky. Nevýhoda je v tom, že lepidlo do vytření nebo vyschnutí vody nedrží, takže se polep může pohnout a nebo ho můžete nechtěně posunout. Ještě jedna nevýhoda této metody je to, že zaoblené části vozidla díky neustále se posunují folii na vodě nenalepíte.

A KONEČNĚ SAMOTNÉ LEPENÍ

  1. Rozmyslete si, kam polep dáte přesně si vše naměřte a případně si na vozidle udělejte značky, abyste věděli kam polep přijde.
  2. Z polepu stáhněte papírový podklad a nechte jen samotný polep s krycí folii (přenoskou), pokud máte tištěný polep, stáhnete pouze papír a přenoska na tisku není.
  3. Pří lepení na mokro mírně postříkejte polepované místo jarovou vodou
  4. Umístěte polep lehce na určené místo na vozidle a postupně od středu začněte stěrkou vytlačovat vzduch, tak aby se folie začala pevně chytat na karoserii
  5. Odstraňte krycí folii (přenosku) - pozor u lepení na mokro nechte nejdříve proschnout, jinak by se mohl odstranit i samotný polep
  6. Máte hotovo, nechte proschnout
Lepení - nejdříve jsme lepili bílé pozadí a na něj modré texty

CHYBY A JEJICH OPRAVA

  1. Špatně umístěný polep - může se stát, že polep dáte na vůz špatně nebo křivě a pokud jste jej stěrkou již nevyhladili, lze jej ještě opatrně odstranit. Jestliže je polep již pevně stěrkou přichycen, zřejmě jej při odstraňování zničíte.
  2. Bublinky na polepu - zkuste co nejvíce bublinek vytlačit stěrkou, ty které již jedou propíchněte špendlíkem nebo špičkou nože a vzduch vytlačte dírkou.
  3. Kamínky a prach pod polepem - můžete zkusit polep naříznout a kamínek vytáhnout, ale vždy už bude polep narušen. Případně můžete zkusit polep odlepit, očistit a zase zpět nalepit, polep se tím však může zničit. Je nutné před lepením vůz dokonale umýt.

Dílo je hotové!
Další informace o polepech, ukázky prací, ceny a objednávku výroby najdete na našem webu BONA MEDIA - Polepy aut a výloh.

Jak na polepy vozidel Jak na polepy vozidel Reviewed by BONA MEDIA on ledna 16, 2011 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.