Parametry a značení objektivů

Když jsem si koupil svoji první digitální zrcadlovku nechápal jsem vůbec co znamenají čísla na objektivech. Bylo jich tam moc, nedávaly smysl a navíc jsem se některé údaje vůbec nedozvěděl. Tento článek je o tom, co je vše na objektivu napsáno, co to znamená a je určen pro začátečníky a nebo čerstvé majitele prvních zrcadlovek.

Při výběru foťáku mě zajímalo jaké má rozlišení v megapixelech, jestli umí natáčet video a jaký má zoom. Všechny technické parametry se mě podařilo vyčíst, ale hodnotu zoomu jsem ani u jedné zrcadlovky nenašel. Je to totiž tím, že hodnotu přiblížení nám určuje objektiv a nikoliv samotný fotoaparát.

Jak tedy zjistím hodnotu přiblížení a co jsou ty další čísla? A jsou pro mě důležitá?

Důležitá jsou určitě vždy všechny čísla. Každý objektiv má několik základních parametrů. Mezi ty hlavní patří jeho rozsah (značeno v mm) a světelnost neboli clona (udáváno jako f). Čím větší je číslo v mm, tím větší je přiblížení, naopak čím nižší je číslo f, tím světelnější a lepší objektiv je.

Jak je to se zvětšením - se zoomem?

  • objektiv s rozsahem 18-55 mm (většinou základní objektiv) - tento rozsah znamená, že nejkratší vzdálenost je 18 mm, takže v něm vidíme o něco širší záběr než je vidět okem a dokáže nám "přiblížit" až na rozsah 55 mm, což odpovídá cca 3x zvětšení (nebo zoom 3x)
  • objektiv s rozsahem 18-200 mm - zde je přiblížení ze základního stavu do maxima zhruba 12x
  • objektiv s rozsahem 70-300 mm - u tohoto objektivu je přiblížení cca 4x a zde je ten zádrhel co začátečníka zcela zmate, čtěte dál.

Jak může být 18-200 mm zvětšení 12x a 70-300 mm jen 4 krát? Nefunguje to stejně jako u malých kompaktních foťáků? Ne. Hodnota zvětšení se vždy uvádí od spodní hranice po horní. Tím pádem objektiv 18-55mm odpovídá zoomu 0 až 3x zvětšení. Kdežto objektiv 70-300 mm odpovídá zvětšení 4x až 17x oproti kompaktním přístrojům. Jeho minimální vzdálenost je 70 mm, takže vše v tomto minimu už máme 4x přiblížené. Rozsah zoomu je tedy né ze základních 18 mm, ale bere se až od 70 mm, takže proto je udávaný parametr 4x zoom a začátečníka to dokonale zmate.

K čemu je dobrá clona?

Zjednodušeně - clona je velikost díry, kterou jde o objektivu světlo. Čím nižší číslo, tím větší díra. Odborně řešeno: clona ovlivňuje hloubku ostrosti. V praxi to znamená, že pokud je clonové číslo co nejnižší a tedy "díra" do objektivu co největší, jde do foťáku více světla a můžeme tak fotit na kratší čas, takže lépe zachytíme pohyb nebo sport. Současně můžeme fotit i v horších podmínkách a fotky nejsou rozmazané. Druhá věc je zmíněná ostrost - při nízké cloně (velké díře) budou ostré objekty v popředí a rozmazané v pozadí nebo naopak (podle toho na co ostříme). Objektivy s nízkým clonovým číslem značíme někdy "světelné objektivy" a hodí se k portrétům a uměleckým fotkám. Naopak při vysokém clonovém číslo (malé díře) je ostré vše - tedy i objekty v popředí i v pozadí. Toto se hodí na focení krajiny, měst a všeho co potřebujeme mít ostré na celé fotografii.


Parametry a značení objektivů Parametry a značení objektivů Reviewed by BONA MEDIA on července 19, 2012 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.