Jak pracují webový amatéři


Jeden můj dlouholetý klient chtěl udělat nový web, který však byl svým rozsahem nad moje možnosti (časové i programátorské). Našel si tedy firmu, která se tvářila, že nic není problém a vše dokážou. Opak byl pravdou a zatím se jim povedlo jen vše pokazit.



Co se přesně stalo?


Základní chyba byla, že pan "zkušený programátor" jako první krok chtěl převést doménu k sobě. Zatím sice neměl nic hotové, ale zdálo se mu jako nejlepší nápad začít právě převodem domény. Ovšem nějak ho nenapadlo, že by měl mít již zřízený hosting u sebe, nastavené emaily a současný web tam ideálně nahraný a nebo tam mít alespoň nějaký provizorní web.

Takže prostě jen změnil nastavení domény, která díky jeho "odbornému" zásahu ztratila veškeré původní nastavení DNS, IP adres, MX záznamů a všeho důležitého. Navíc se ještě vztekal, že jsem mu prý vše naschvál vypl :-) Jeho výstup do telefonu byl opravu komický = udělá špatně vše co může, ale snaží se to hodit na ostatní.

Klientovi tedy přestal fungovat celý web s kompletní nabídnout zboží, včetně emailů všech zaměstnanců.

Jak webový amatér škemral?


Člověk, který vše způsobil byl nejdříve velice arogantní, ale když pochopil, že opravdu vše zapříčinil svoji totálně amatérskou práci, pochopil, že bude lepší se dohodnout. Po jeho prvním telefonickém výstupu musel tedy volat ještě několikrát a ptát se potupně na všechno nastavení, aby velmi problematickou situaci co nejdříve vyřešil.

Co udělal špatně a jaký měl být postup?


Zkráceně se dá říct, že udělal špatně všechno :-) Jaký měl být tedy postup jeho práce?

  1. zřídit hosting na svém serveru
  2. vytvořit mu nějakou testovací adresu
  3. nachystat nový web na tomto hostingu
  4. web odladit a důkladně otestovat
  5. zřídit emailové adresy zaměstnancům
  6. přetáhnout veškerou jejich poštu na nový hosting
  7. změnit nastavení domény
Změna domény je tedy až úplně poslední krok a můžeme ho udělat až v momentě, kdy nám vše funguje tak jak má. Pokud začneme posledním krokem je asi logické, že to nebude fungovat tak jak má.

Co napsat na závěr?


Já osobně bych od tohoto člověka co nejrychleji utekl, protože jaká může být jeho práce, když hned na začátku udělá takto zásadní chybu?


Na celé věci mě nejvíc zaráží obrovská drzost s jakou nasliboval "hory, doly" a když vše "podělá" tak je ještě arogantní a snaží se svoji hloupou a amatérskou chybu hodit na ostatní.

Jak pracují webový amatéři Jak pracují webový amatéři Reviewed by BONA MEDIA on března 01, 2016 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.