Čte nám Facebook myšlenky?


Dnes večer jsem po dlouhé době zkusil na Facebooku najít nové přátelé. Sice si myslím, že už všechny co znám na této sociální síti mám, ale nestačil jsem se divit, koho mě to nabídlo. Absolutně nerozumím podle jakého systému to konkrétní lidi nabízí, ale většinu z nich skutečně znám! Jak to, že to Facebook ví a nabízí mě je?




Facebook sleduje vše

Sociální siť Facebook sleduje vše, všechny a veškeré informace o tom, kdo jsme, co děláme, s kým se známe, na co se díváme, co se nám líbí, .... a mohl bych pokračovat ještě hodně dlouho. To, že pečlivě sledují veškerou činnost a všechny získané informace si ukládají a používají asi ví všichni. Podle jakého systému však navrhují koho bychom mohli znát je zajímavou otázkou.

Jací lidé se mě nabízejí jako přátelé

V první řadě se samozřejmě nabízí ti, které znají moji facebookový přátelé - předpoklad je, že pokud jednu osobu zná více přátel mohl bych ji znát také. S tím souhlasím a logicky se tato možnost nabízí.

Po kliknutí na hledat přátelé se mě zobrazí i poměrně hodně mých klientů. Jak Facebook ví, že konkrétního člověka znám? Jasně může to být náhoda - u jednoho, či dvou lidí bych to bral, ale je jich víc a to o hodně víc (nebál bych se říct že i desítky). To rozhodně náhoda není. Jak to Facebook ví? Možná sleduje víc věcí než si myslíme. Může mu třeba internetový prohlížeč dávat nějaké informace na jaké weby chodím? A proč mě nabízí lidi, s kterými komunikuji pouze emailem na svém serveru - odkud ví, že je znám. Dokonce mě nabídl i takové s kterými jsem si třeba jen telefonoval - opět náhoda a nebo i můj mobil dává kontakty dál? Přitom Facebook v mobilu vůbec nepoužívám!

Rozhodně na takovou náhodu se věřit nedá. Ukazuje to, že vše je propojené se vším výrazně víc než vůbec tušíme. A asi od nás jdou velké spousty informací "někam dál" a to neustále.

Nejvíce zarážející je ale fakt, že mě Facebook nabízí i lidi, pro které jsem skutečně dělal nějakou práci, ale nemám na ně ani telefon ani email a přes tyto kanály jsem s nimi nikdy nekomunikoval. Jedná se o buď o klienty "z ulice" či dohozené někým jiným, aniž bych na ně měl uložen jakýkoliv kontakt, či lidi, které jsem roky neviděl a nebyl s nimi ve spojení. A zase nejde rozhodně o jednoho člověka, kterého by to našlo náhodou. Čím to je? Odkud to ví? Odpověď je jednoznačná - sociální síť Facebook nám vidí do hlavy a dokáže číst naše myšlenky, ;-)

Samozřejmě jde o tvrzení s nadsázkou, ale jiné vysvětlení mě v tento okamžik nenapadá a nejsem schopen logiku vyhledávání potenciálních přátel odhalit.

Máte podobné zkušenosti? Víte jak systém hledání přátel funguje? Napište mě do diskuze.

Čte nám Facebook myšlenky? Čte nám Facebook myšlenky? Reviewed by BONA MEDIA on října 18, 2015 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.