Vše o vizitkách

V tomto článku se dozvíte vše co jste chtěli vědět o vizitkách, o jejich historii, o tom co by na nich mělo a nemělo být, k čemu je využít, ale také techničtější věci o tom jaké papíry se používají na tisk, jaké jsou základní rozměry vizitek a doporučení kde vám vizitky nejlépe vytisknou.


HISTORIE VIZITEK

Jako první začali vizitky používat šlechtici, kteří tímto způsobem předávali ve svých kruzích kontakty včetně všech patřičných titulů a hodností. Vizitky hodně brzo používali o fotografové, kteří je používali jako upomínkové předměty s kontaktem. V 17. století vynalezl francouzský fotograf film, na který bylo možné zachytit vedle sebe 8 různých portrétů a vznikla tak vlastně první fotografická vizitka. Postupem času se vizitky stále více rozšiřovaly, vylepšovaly a obohacovali o nové prvky jako podpis, obrazce a ornamenty až k podobě dnešní vizitek.

CO BY NA VIZITKÁCH NEMĚLO CHYBĚT


Vizitky můžeme rozdělit na osobní a firemní. Samozřejmě nejpoužívanější vizitky jsou ty firemní, na kterých nesmí chybět jméno osoby, název firmy, adresa, telefon a email. Ve většině případů se ještě používá firemní logo a odkaz na webové stránky. U osobních vizitek to však může být trošku jinak. Osobní vizitky prezentují konkrétní osobu, případně její činnost, takže důležité je jméno a hodí se i nějaký kontakt. Není však potřeba uvádět všechny kontakty a mnohdy jde spíše o vzhled než o obsah.

K ČEMU LZE VIZITKY VYUŽÍT


Nejběžnější využití je předání kontaktní údajů při osobním setkání nebo při pracovním jednání. Využití je ale výrazně širší než jen pro samotné předávání kontaktů, které dnes při komunikaci emailem nebo mobilem už tolik nepotřebujeme jako dřív. Zlatá doba klasických kontaktních vizitek je tedy už pryč, ale vizitky je možné využít úplně jinak a třeba i lépe. Tomuto tématu se ale budeme věnovat v samostatném článku.

ROZMĚRY VIZITEK


V České republice se nejvíce používají vizitky rozměru 90x50 mm a dalo by se říct, že 90% všech zakázek tiskneme v tomto rozměru. V západní Evropě se však často používá rozměr 85x54 mm nebo 85x55mm. Občas však můžeme narazit i na menší rozměr 75x40 mm, tento se občas používá ve Velké Británii nebo skandinávských zemích, ale ve střední Evropě se s ním prakticky nesetkáme. Ročně vytiskneme několik stovek tisíc vizitek, ale tento objednávku na tento rozměr jsme zatím ještě neměli.

POUŽÍVANÉ PAPÍRY NA VIZITKY


Nejběžnějším papírem je matný křídový papír o gramáži 300g na metr čtvereční. Většina vizitek je tištěna právě na tento papír. Spousta zákazníků všech chce něco lepšího a proto si vybírá z široké nabídky speciálních grafických papírů. Mezi ty nejvíce oblíbené patří jednoznačně tzv. ražené plátno. Opět by se dalo říct, že většina vizitek na jiném než běžném křídovém papíře je tištěna na tomto raženém plátně. Tisknout lze v podstatě na jakýkoliv papír, naše tiskárna má v nabídce kromě plátna ještě papír s povrchem imitujícím kůži, poloprůhledný papír (tzv. pauzák) a nebo velice efektní stříbrný metalický papír. Nabízíme však i další druhy barevných, proužkovaných a nebo ručních papírů.

Samostatný článek o papírech najdete na webu tisk-vizitek.cz: Papíry pro tisk vizitek

KDE VIZITKY NEJLÉPE VYTISKNOUT


Tiskáren, které tisknout vizitky je spousta, nejlepší je však využít někoho kdo se na vizitky přímo specializuje, protože může nabídnout výrazně nižší ceny, zkušenosti a nabídku papírů přímo určených pro tisk vizitek. Doporučujeme navštívit web Tisk vizitek (www.tisk-vizitek.cz protože zde najdete vše co k vytištění vizitek potřebujete.
Vše o vizitkách Vše o vizitkách Reviewed by BONA MEDIA on září 02, 2012 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.