Budoucnost v digitálním světě


Již před více než 10-ti lety, kdy u nás mobilní telefonie byla teprve v plenkách jsem tvrdil, že více lidí u sebe bude nosit mobilní telefon než hodinky. Uteklo pár let a ukázalo se, že tato předpověď byla pravdou.


Také jsem si tehdy říkal, proč nejde udělat pěkný velký barevný displej u mobilu, když digitální fotoaparáty takové mají a opět o pár letech už dnes každý mobil má displej, který je barevný, pěkný a navíc o dost větší a dotykový.

Pojďme se ale podívat co by se za pár let mohlo změnit. Nebudu se věnovat ekonomickým předpovědím typu, že veškerá výroba se přesune do Číny, že lidi nahradí stroje a roboty nebude práce, levice ovládne svět a Evropa upadne. Toto je vše možné a dokonce pravděpodobné, ale my se podíváme na vývoj a zdokonalení v technice.

Já osobně vidím budoucnost převážně v oblasti vizuálních technologii a to nahrazení klasických zažitých věcí.

Papír končí


V dnešní době máte tablety, elektronické čtečky knih a další vymoženosti. Naproti tomu v každé trafice a obchodě najdeme tuny papíru v podobně knih, časopisů a novin. V budoucnosti je jisté, že zde bude zásadní změna, noviny už nebudou papírové o několika stranách, ale budeme u sebe mít pouze jeden digitální list v kterém se nám články budou zobrazovat a automaticky stahovat každé ráno v rámci předplatného. Tyto digitální noviny budou buď na jedno použití dokud jim nedojde předem nastavená energie a nebo si je budeme moci bezdrátově dobíjet. Technika bude tak dokonalá, že digitální noviny hravě poskládáme do tašky jako papír.

Tlačítka jsou pryč


Pomalu ale jistě se dnes klasická tlačítka nahrazují dotykovým displejem. Tuto hračku již používáme v mobilech, v autech, na výrobních strojích, na pokladnách v obchodech a mohl bych ještě hodně dlouho pokračovat. Jasné je, že dotykový displej postupně nahradí veškerá tlačítka, která ze světa zcela zmyzí. V autech bude místo přístrojové desky jeden velký displej, podobný najdeme i pro ovládání výtahu, pračky, myčky, ledničky, ….  zkrátka všeho.

Co je to klíč


Stejným způsobem se ze světa postupně vytratí obyčejné klíče - vše bude elektronické otevíratelné před bezdrátové kódy. Klíče si necháme leda od kůlny na chatě.

Kdo to řídí


Nejvíce vychytávek dnes vidíme převážně v autech v podobě navigací, automatických světel, stěračů, bezklíčového odemykání, sledování jízdních pruhů až po adaptivní tempomaty. O tom, že auto si samo podle navigace určí cestu a zcela samo bude slevovat svět kolem sebe a doveze nás do cíle zřejmě není pochyb.

Předpověď s mobilem mě před lety vyšla, uvidíme jak se svět za pár let nebo desítek let posune, co bude pravda a co pouze sci-fi. Uvidíme.

Budoucnost v digitálním světě Budoucnost v digitálním světě Reviewed by BONA MEDIA on srpna 15, 2013 Rating: 5
Používá technologii služby Blogger.